Intrebari Frecvente

1. Ce este Certificatul de Performanta Energetica?

Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. Certificatul energetic este obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania. Certificatul de Performanta Energetica se obtine de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Majoritatea cladirilor din Romania, spre exemplu blocurile de locuinte vechi, se incadreaza in clasa energetic a C sau D. Trebuie mentionat ca aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) pana la A (clasa energetica superioara), dupa modelul aparatelor electrocasnice.

2. Care sunt etapele elaborarii unui Certificat Energetic?

Pasul 1 presupune vizitarea locuintei ce urmeaza a fi certificata. In cadrul vizitei, auditorul energetic colecteaza si prelucreaza date si informatii Vizita include un tur al casei/apartamentului (inclusiv pod, subsol, casa scarii, balcoane), cu luarea de notite, studiul documentelor disponibile, evaluarea instalatiilor cladirii, fotografierea elementelor importante, a eventualelor imbunatatiri realizate si a oricaror detalii esentiale necesare calculelor.

Pasul 2 presupune efectuarea unor calcule de specialitate, pornind de la caracteristicile reale ale cladirii evidentiate anterior, se calculeaza consumurile specifice cu ajutorul carora imobilul se incadreaza intr-o clasa de performanta energetica, acordandu-se totodata si o nota energetica. Paul 3 In final se elaboreaza Certificatul Energetic care este un document oficial tiparit ce cuprinde indicatori numerici si care exprima performanta energetica a locuintei.

3. Chiar ne trebuie certificat energetic?

Certificatul energetic are caracter obligatoriu si ii arata viitorului proprietar sau chirias cat va cheltui pentru caldura, apa calda si lumina pentru a obtine conditiile optime de functionare. Practic, certificatul de performanta energetica este un document oficial din care reiese nota energetica ce caracterizeaza consumul de energie al cladirii si este valabil 10 ani. In concluzie, chiar daca nu urmeaza sa vinzi, sa inchiriezi sau nu ai o cladire noua, un certificat energetic se poate dovedi extrem de util, deoarece cu ajutorul acestuia iti poti face o idee clara cat de mult cheltuiesti pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat energetic, afli ce ar trebui sa faci pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.

4. Cui ii revine obligativitatea achizitionarii Certificatului Energetic?

Pentru categoriile de cladiri care se vand (inclusiv prin "Prima casa") sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere. Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului sau proprietarului si este inclus in documentatia necesara pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau la proprietar pana la constituirea acesteia.

5. Clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda

In functie de performanta energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana in 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an. Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

6. Unde gasesti un auditor energetic?

Lista auditorilor energetici se regaseste pe site-ul www.certen.ro. Aici figureaza auditorii energetici din intreaga tara.

7. Care este durata de valabilitate a Certificatul Energetic al Constructiei?

Certificatul energetic se inscrie de catre auditorul energetic in registrul acestuia. Certificatul energetic este valabil pe o perioada de 10 ani, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea la care existe un certificat valabil, se efectueaza lucrari de renovare majora, ce schimba consumurile energetice ale acesteia. Dupa aceasta perioada certificatul energetic nu mai este valabil si trebuie apelat iar la auditorul energetic in vederea actualizarii acestuia.

8. Care sunt documentele necesare pentru obtinerea unui Certificatului de Performanta Energetica?

  • Plan situatie - cu incadrarea cladirii functie de punctele cardinale si vecinatati
  • Planurile - subsol, parter, nivele curente
  • Sectiuni- longitudinale, transversale
  • Detalii constructive - pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc
  • Fisa tehnica Termopane
  • Tip de incalzire - detalii despre instalatia de incalzire

9. Pentru ce tipuri de locuinte este necesar Avizul Energetic sau Certificatul Energetic?

Tipuri de locuinte: - locuinte unifamiliale - blocuri de locuinte - birouri - cladiri de invatamant - spitale - hoteluri si restaurante - sali de sport - cladiri pentru servicii de comert - si alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

10. Ce reglementari sunt in Uniunea Europeana privind reducerea consumului energetic?

In Uniunea Europeana exista reglementari stricte in vederea reducerii consumului energetic al cladirilor cu orientarea spre acele case pasive si in vederea reducerii emisiilor de gaze poluante prin renuntarea la incalzirea prin utilizarea de combustibile fosili.

11. Care este diferenta de cost dintre o locuinta slab izolata si una bine izolata?

O locuinta bine izolata se incalzeste cu cateva zeci de euro pe luna. Intr-adevar intr-o locuinta slab izolata poti sa tii centrala pornita nonstop si tot nu ajungi la 20-22 de grade. Diferenta de costuri este enorma.

12. Cladirile ce necesita reabilitari termice pot fi finantate din fonduri publice sau credite externe?

Pentru cladirile existente ce necesita lucrari de reabilitare termica, finantate din fonduri publice si/sau credite externe contractate sau garantate de stat, fundamentarea oportunitatii si necesitatii interventiei se face prin Raport de audit energetic, parte componenta a studiului de fezabilitate. Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului si se cuprinde in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau de proprietar pana la constituirea acesteia. Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica al unei cladiri este prevazuta de Legea nr.372 din 13 decembrie 2005, privind performanta energetica a cladirilor si Ordinul nr. 1459 din 1 octombrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind performanta energetica a cladirilor, emis de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

13. Cum arata un Certificat Energetic?

Click pentru a descarca un exemplu de Certificat de Performanta Energetica.

14. Ce inseamna CPE?

CPE este prescurtarea de la Certificat Performanta Energetica.

15. De ce avem nevoie de certificat energetic pentru programul "Prima Casa" ?

Creditul "Prima Casa" este un tip special de credit bancar, cu o dobanda preferentiala si cu un avans substantial redus. Mecanismul de garantare a creditului in care statul participa direct, alaturi de banca in acoperirea riscului cu creditul, asigura cele mai sus mentionate: dobanda redusa si avansul substantial redus. E normal astfel ca stattul si banca sa urmareasca sa-si impuna criteriul de performanta energetica si deasemni sa urmareasca calitatea garantiei ipotecate. De aceea certificatul energetic este obligatoriu, in special in cazul acestor tranzactii facute prin programul "Prima casa". Deoarece in luarea deciziei de achizitie a unui apartament inca primeaza factorul pret, cumparatorii se orienteaza in continuare preponderent spre apartamentele vechi, care au un pret mai mic si se incadreaza intr-o clasa energetica agreata de program. Pe termen lung s-ar putea ca o astfel de alegere sa se dovedeasca nu tocmai cea mai buna, economisind cateva mii de euro acum, dar in timp costurile de intretinere sa depaseasca diferenta actuala de achizitie. Nu si daca apartamentul vechi urmeaza sa fie inclus intr-un program de izolare termica!

16. Care sunt clasele energetice acceptate in programul "Prima Casa"?

Programul "Prima Casa" este un program social care ajuta populatia sa achizitioneze o locuinta si totodata un program de stimulare de achizitie a locuintelor noi, stimuland astfel piata constructiilor noi. Din momentul introducerii certificatului energetic, locuintele achizitionate prin programul "Prima Casa" trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica. Majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica in acest moment intre C si D si sunt aduse prin reabilitare termica in zona B sau A.

17. Ce este un Auditor Energetic?

Auditorul energetic este o persoana fizica atestata sa inspecteze si evalueze eficienta consumurilor de energie intr-un imobil. In acest scop, un auditor energetic diagnosticheza consumul de energie, urmareste pierderile de caldura, verifica eficienta incalzirii, eficienta instalatiei de preparare a apei calde de consum, a retelei electrice de iluminat, a ventilatiei si a sistemelor de aer conditionat intocmind, in urma unui audit energetic, Certificatul Energetic. Auditorul energetic trebuie sa fie autorizat de ministerul dezvoltarii regionale si locuintei pentru ca certificatul energetic emis de el sa fie valid.